cuteblog

MY FRENZ

Tuesday, May 28, 2013

KERUTUP CENCARU ALA-ALA

Salam...
adeh..rasanya dah lama blog cikAzy ni bersawang..tak teringat nak lalu menyinggah kat sini..
huhu..hari ni ada try 1 resepi pasal ikan jaket a.k.a cencaru. Sebenarnya nak try masak yang sempoi2 je..sebab mood tu tak berapa nak PADU bak kata Loque Versus. Round punya round jumpe la resepi Kerutup Ikan Ala Johor yang gunakan ikan cencaru dalam blog Mama Leen ni. Resepi pun simple je.

Ada lagi baki ikan cencaru semalam...dah selamat buat masak taucu...kali ni nak try kerutup pulak.
Kata cikLeen tu masakan kerutup ikan ni menjadi makanan pebret Tan Sri P.Ramlee. Macam lipas kudung cikAzy ngejekan lauk ni sementara nunggu encik suami balik keje..OT katanya.

Resepi cikAzy ikut macam Mama Leen punya yang diambil jugak dari blog Masam Manis. Mandangkan ada bahan yang tak cukup macam santan tu..makanya tak boleh le sebut masakan ni KERUTUP IKAN...tapi ala-ala je lah.. walaupun bahan tak cukup tapi misi mesti diteruskan..dan bila dah siap..ternyata memang sedapppp...huhu...sape nak try boleh la ye test skill masak.

KERUTUP IKAN ALA JOHOR

3 ekor ikan cencaru ~ ikan kembung, ikan parang, selar atau kerisi
4 sudu besar cili kering yang telah dikisar halus
6 ulas bawang merah ~ dikisar
3 ulas bawang putih ~ dikisar
1/2 inc halia ~ dikisar
1/2 inc kunyit hidup ~ dikisar
1/2 inc lengkuas ~ dikisar
1 inc belacan ~ dikisar
2 batang serai ~ 1 kisar dan 1 batang lagi dititik
1/2 biji santan kelapa
2 sudu besar air asam jawa
1 kiub ikan bilis jika suka
Garam dan gula secukup rasa


Ikan dibersihkan
Gaul ikan dengan kunyit dan garam
Kemudian goreng hingga garing
Setelah garing angkat dan ketepikan
Minyak untuk mengorengkan ikan di keluarkan dari kuali dan tinggalkan sedikit anggaran 1 senduk untuk menumis.


Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga harum.
Masukkan serai yang telah dititik
Kemudian masukkan cili kering dan tumis hingga ia garing dan pecah minyak
Masukkan air asam jawa dan kacau sebati.
Jika kuah agak kering tambahkan sedikit air.
Tambahkan santan dan masak hingga merenih.
Masukkan garam dan gula secukup rasa
Jika suka boleh tambahkan kiub ikan.
Bila kuah dan mesra barulah masukkan ikan
Masak lagi hingga kuah meresap ke dalam ikan.
Sedia dihidangkan.

ni la rupa paras kerutup ala-ala..yang nampaknya agak kontang sebab tak dibanjiri dengan santan..tapi siyus cakap..memang daaappp

No comments:

Post a Comment