cuteblog

MY FRENZ

Wednesday, August 8, 2012

test resepi PUDING KARAMEL

Semalam lepas balik dari Hospital Ipoh, singgah jap ke tapak pasar ramadhan Stadium Ipoh....raun punya raun, encik suami terliur pulok nengok puding karamel..huhuhu...sepotong RM1.70...beli la jugak sebab dah teringin kan...

Time berbuka tu habis dibalunnya sorang..ada la tinggal sikit kot buat rasa utk cikAzy ni...huhuhu..tak pelah..cikAzy bukanlah suka sangat....

Hari tu ada try buat tapi tak berapa menarik dan tertarik lah...pucat lesi macam tak cukup makan..hahaha
ni gula tak cukup hangus..!!!!!!!


hari ni dengan semangat berkobar-kobar, pesan kat encik suami utk beli bahan-bahan nak buat mende alah ni...senang je

untuk buat gula hangus:
1 cawan gula
1 cawan air panas.

cairkan gula atas api yang sederhana...agak2 dah cair tu masukkan le air panas dan kacau le sampai warna bertukar keperangan...tuangkan dalam loyang 

bahan pudingnya:

4 biji telur
1 tin susu cair
2 sudu besar esen vanila
2 sudu besar tepung kastad

caranya sangat le mudah (cikAzy pun pakai google je..hehehe)

telur tu kena blender sampai kembang, pastu masukkan le susu cair tu...dah agak mesra tambah le esen vanila dan tepung kastad tu...blender sampai sebati...tapiskan adunan tadi ke dalam loyang tadi...kukus lebih kurang 20 minit...senang je kan...


ni cantik sikit le mekapnya..hahahaha

1 comment:

  1. ni tawar skit sbb gula tu cikAzy pakai setengah cawan je...bukan ape..masa 1st trial hari tu manisssss banget...tu yg kurangkan gula tuh..

    ReplyDelete