cuteblog

MY FRENZ

Friday, April 20, 2012

ROTI TERBAKAR TELUR GOYANG VS MAYOCHEESE


Semalam gara-gara roti bakar cik Jas, CikAzy pun asyik terkenang-kenang je akan roti bakar dia...balik dari opis terus singgah kedai nak beli roti Gardenia..tak nyempat-nyempat, terus buat...
hehehee....
satu buat dengan telur goyang (separuh masak)
 satu lagi dengan mix mayonis & cheese powder .


 Rasa memang mantap lah walaupun CikAzy ni tak berapa terrer memasak..hahahaha...nk habis sebungkus roti gara-gara penangan cheese sauce yg mabeles tu!!!

Peh tu terjumpa lak cara nak merebus telur ni dari My Resepi... CikAzy pakai kaedah yang ke-2 tu...


TIPS MEREBUS TELUR

  1. Masukkan telur ke dalam periuk. Kemudian masukkan air. Tutupkan periuk. Jumlah air biarlah telur hampir-hampir tenggelam keseluruhannya. Masak sehingga air mendidih dan padamkan api dengan segera. 
  2.  
  3. Separuh masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 5 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. 
  4.  
  5. 3/4 masak. Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 10 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk.
  6. Masak penuh(keras). Tanpa buka tudung periuk, biarkan telur dalam air panas selama 15 minit. Kemudian keluarkan dari periuk. Rendam pula telur ke dalam air yang mengandungi ketulan ais. Biar sehingga telur sejuk. ( Kalau tak nak rendam pun dah tak kisah)

No comments:

Post a Comment